Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Babka gotowana

Deser kociewski

Kostkę miękkiego masła utrzeć ze szklanką cukru. W oddzielnym naczyniu wymieszać szklankę mąki pszennej, szklankę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Przygotować 6 jaj. Do utartego z cukrem masła dodawać po jednym jajku i odrobinie mąki, aż do wykorzystania wszystkich jaj i całości mąki. Na zakończenie dodać aromat migdałowy. 1/3 masy odłożyć, dodać 2-3 łyżki kakao, wymieszać. Do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy na babkę gotowaną włożyć połowę jasnego ciasta, na to całość ciasta kakaowego, a następnie resztę ciasta jasnego. Formę zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą, gotować na małym ogniu 1 godzinę i 20 minut. Po wyjęciu babki z formy i ostudzeniu można posypać ją cukrem pudrem lub polać kuwerturą czekoladową.

Inne przepisy w kategorii:

  • Babka gotowana
  • Brukowce
  • Ciastka owsiane
  • Cukierki owsiane
  • Grochowinki
  • Gnieciuch kociewski
  • Miód z maślanki
  • Purcle
  • Rogaliki z Gruczna
  • Ruchanki
  • Placki z jabłkami
  • Szneki z glancem

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016