Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Deser kociewski
Kostkę miękkiego masła utrzeć ze szklanką cukru. W oddzielnym naczyniu wymieszać szklankę mąki pszennej, szklankę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Przygotować 6 jaj. Do utartego z cukrem masła dodawać po jednym jajku i odrobinie mąki, aż do wykorzystania wszystkich jaj i całości mąki. Na zakończenie dodać aromat migdałowy. 1/3 masy odłożyć, dodać 2-3 łyżki kakao, wymieszać. Do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy na babkę gotowaną włożyć połowę jasnego ciasta, na to całość ciasta kakaowego, a następnie resztę ciasta jasnego. Formę zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą, gotować na małym ogniu 1 godzinę i 20 minut. Po wyjęciu babki z formy i ostudzeniu można posypać ją cukrem pudrem lub polać kuwerturą czekoladową.
Inne przepisy w kategorii: