Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Anthelme Brillat-Savarin
Bania po królewsku
Marynata z dyni Zofii Kolasińskiej z Osiecznej zajęła pierwsze miejsce w konkursie Nasze Kociewskie Kulinarne Dziedzictwo w 2008 r. oraz otrzymała Specjalne Wyróżnienie Poszukiwaczy Smaku. Delikatna, słodka, wprost rozpływa się w ustach
Z dyni o wadze ok. 3 kg, najlepiej odmiany Milrod, usunąć pestki, obrać i pokroić w kostkę. W półlitrze wody rozmieszać 1 kg cukru i zagotować. Do syropu wrzucić część pokrojonej dyni i gotować przez 5 minut, wyjąć. Czynność powtarzać, aż cała dynia zostanie ugotowana. Do pozostałego syropu dodać 25 dkg cukru, szklankę octu, łyżeczkę soli, łyżeczkę cynamonu i otartą skórkę z jednej cytryny. Syrop zagotować i zalać nim ułożoną w słoikach dynię.