Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Brejka

Prosta zupa kociewska z wody i żytniej mąki lub czerstwego chleba.

Do gotowanej i osolonej wody wsypuje się żytnią mąkę lub wrzuca się kromki czerstwego chleba i energicznie miesza, aby rozbić grudki. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaje się omastę: pokrojony w kostkę i przesmażony boczek z dodatkiem cebuli. Brejka występuje też w wersji "na słodko": wówczas zamiast omasty dodaje się suszonych owoców i cukru.

Inne przepisy w kategorii:

  • Balas, zupa hakowa
  • Brejka
  • Kartoflanka
  • Kwaśna zupa
  • Poryraj
  • Polewka grzybowa
  • Szarpaki
  • Szwindel
  • Zagraj
  • Zaklepka ze śledzia
  • Zupa brzadowa
  • Brukiew
  • Zupa bónkowa
  • Zacierka kartoflana

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016