Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Brukiew

Zupa z brukwi na gęsinie to sztandarowe danie kuchni Kaszub i Kociewia, gotowane w sezonie na brukiew, czyli po pierwszych przymrozkach. Zupę wpisano na listę produktów tradycyjnych.

Sporą brukiew pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem rosołowych części gęsiny oraz gęsich podrobów. Po ugotowaniu mięso pozbawić kości, większe kawałki rozdrobnić i dodać z powrotem do garnka. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Inne przepisy w kategorii:

  • Brukiew
  • Biała polewka z węgorza
  • Kwaśna zupa
  • Dziadówka
  • Zupa z brzadu
  • Zupa słodowników
  • Gruszkowa

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016