Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Brukiew

Zupa z brukwi znana jest też na Kaszubach. Najczęściej gotuje się ją zimną, bo, jako pożywne i gęste danie, świetnie rozgrzewa. Poza tym brukiew jest najlepsza po pierwszych przymrozkach.

Do mięsnego wywaru, którego elementem powinna być także gęsina, dodaje się obraną i pokrojoną w plastry brukiew. Po ugotowaniu brukiew miksuje się lub roztrampuje (rozgniata widelcem). Zupę doprawia się czarnym pieprzem i majerankiem.

Inne przepisy w kategorii:

  • Balas, zupa hakowa
  • Brejka
  • Kartoflanka
  • Kwaśna zupa
  • Poryraj
  • Polewka grzybowa
  • Szarpaki
  • Szwindel
  • Zagraj
  • Zaklepka ze śledzia
  • Zupa brzadowa
  • Brukiew
  • Zupa bónkowa
  • Zacierka kartoflana

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016