Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Bulwiarz, szandar, bakalarz

Rodzaj ziemniaczanej babki.

Kilka ziemniaków uciera się z jedną cebulą i doprawia się solą. Do masy dodaje się nieco mąki, po czym całość wykłada się do podłużnej lub prostokątnej formy nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej plastrami boczku albo słoniny. Na wierzchu układa się plastry wędzonego boczku i piecze się w piekarniku. Podaje się w plastrach prosto z pieca lub odsmażane. Można polać kwaśną śmietaną.

Inne przepisy w kategorii:

  • Gęsia kiszka
  • Golce
  • Kartofle ze śledziami
  • Krucholec
  • Mącznica
  • Pasztet kociewski
  • Pieczeń ze schabu
  • Prażucha
  • Przyjęcinowy kurczak
  • Refkacze
  • Ślepy
  • Ślepy zając
  • Bulwiarz, szandar, bakalarz
  • Śledź po kociewsku
  • Szynka w cieście
  • Pierogi ziemniaczane z gomółką

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016