Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Dziadówka

Zupa z maślanki okraszona boczkiem.

Pokroić w kostkę pół kg ziemniaków i ugotować je do miękkości w litrze wody z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i soli. Na patelni zeszklić jedną cebulę i 10 dkg pokrojonego w kosteczkę boczku. Gdy ziemniaki są miękkie, dodać litr maślanki wymieszany z łyżką żytniej mąki. Całość doprowadzić do wrzenia, a po lekkim zgęstnieniu dodać przesmażony na patelni boczek z cebulą

Inne przepisy w kategorii:

  • Brukiew
  • Biała polewka z węgorza
  • Kwaśna zupa
  • Dziadówka
  • Zupa z brzadu
  • Zupa słodowników
  • Gruszkowa

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016