Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Danie z gotowanego mięsa kury, podawane z ryżem i specjalnym białym sosem. Na stoły trafia do dziś przy wyjątkowych okazjach, zwłaszcza weselach i komuniach.
Kawałki kury ugotować jak na rosół. Przygotować sos. Do rozpuszczonego masła dodać nieco mąki, wymieszać do otrzymania białej zasmażki. Rozrzedzić zimnym rosołem do konsystencji gęstej śmietany, dodać namoczone wcześniej rodzynki. Dodać nieco cukru, śmietany i sok z cytryny. Ilość tych dodatków należy kontrolować, aby smak sosu był wyrazisty, słodko-kwaśny. Po zdjęciu sosu z ognia, dodać dwa żółtka, wcześniej rozrobione z odrobiną zimnego rosołu. Całość wymieszać i polać kawałki kury ułożonej na dużym półmisku wokół solidnego kopca ryżu. Pozostały sos podać w sosjerkach.
Inne przepisy w kategorii: