Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Gęsi smalec

Przy pieczeniu gęsi wytapia się sporo tłuszczu. Można nim doprawiać inne dania (zupy, czerwoną kapustę), jest też doskonały do smażenia ziemniaków. Można także przygotować własny smalec z gęsi

Stopić tłuszcz sadełkowy. Dodać ćwiartki słodkowinnych jabłek oraz grubo pokrojonq cebulę. Wszystko smażyć razem przez 15-20 minut, potem przecedzić. Póki smalec gorący, dodać pieprz i majeranek do smaku. Można też pozostawić cebulę i jabłka w smalcu, po stężeniu będzie doskonałe.

Inne przepisy w kategorii:

  • Gołąbki w sosie żurkowym
  • Klapacze
  • Kluski ziemniaczane
  • Pirzok
  • Ryba po toruńsku
  • Śledzie po kujawsku
  • Szczupak w soli
  • Gęś po kołudzku
  • Gęsi smalec

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016