Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Gnieciuch kociewski

Gnieciuch kociewski to bakaliowe ciasto noworoczne przywrócone do życia przez Mieczysławę Cierpioł z Cisa. Sekretem gnieciucha jest jego kilkudniowe leżakowanie, któremu jest poddawany, a które nadaje mu swoiste walory smakowe. Ciasto na gnieciuch wyrabia się ręcznie, stąd jego nazwa

W misce wymieszać 0,5 kg mąki, 20 dag cukru, 1 paczkę proszku do pieczenia i cukru waniliowego, szczyptę soli, cynamonu i gałki muszkatołowej. Dodać 5 dag smalcu, 15 dag masła, 3 jajka i 25 dag półtłustego twarogu, całość wyrobić ręką na sprężystą masę. Pod koniec wyrabiania dodać nieco rumu, likieru migdałowego i soku z cytryny lub, zastępczo, olejki zapachowe oraz 30 dag bakalii. Dawniej dodawano pokrojone suszone jabłka i śliwki, dziś dodaje się też suszone morele, rodzynki i orzechy.

Ciasto przełożyć do podłużnej blaszki dobrze wysmarowanej masłem, piec ok. 1h w temp. 180 st. Po wyjęciu z piekarnika, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, posmarować je z wierzchu grubo masłem oraz posypać obficie cukrem pudrem. Następnie zawinąć w papier lub folię, owinąć płócienną ściereczką i odstawić w chłodne miejsce.

Gnieciuch powinien odleżeć co najmniej kilka dni zanim zostanie podany.

Inne przepisy w kategorii:

  • Babka gotowana
  • Brukowce
  • Ciastka owsiane
  • Cukierki owsiane
  • Grochowinki
  • Gnieciuch kociewski
  • Miód z maślanki
  • Purcle
  • Rogaliki z Gruczna
  • Ruchanki
  • Placki z jabłkami
  • Szneki z glancem

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016