Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Golce

Doskonałe ze skwarkami albo smażoną cebulką, a najlepsze odsmażane.

Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar wody, przy czym zebrany krochmal dodać z powrotem do masy. Dodać kilka łyżek mąki, jajko i sól. Wyrobić ciato. Łyżką moczoną w gorącej wodzie nabierać porcje ciasta i gotować we wrzątku ok 5 minut od wypłynięcia. Golce podaje się najczęściej ze skwarkami, duszoną kapustą i kubkiem zsiadłego mleka albo maślanki.

Inne przepisy w kategorii:

  • Rolmops
  • Śledź po kaszubsku
  • Zylc ze śledzia
  • Klopsiki rybne
  • Szmurowany pomuchel
  • Sandacz po kaszubsku
  • Zylc wieprzowa galareta
  • Szmurowana gęś
  • Szmurowana kaczka
  • Ferkase
  • Plince
  • Golce
  • Gęś z Bulaja

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016