Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Golce

Te popularne onegdaj na Kociewiu kluski robi się z surowych startych ziemniaków z dodatkiem ziemniaków ugotowanych i utłuczonych w proporcji 2:1. Czasem nadziewa się je masą twarogową, wówczas noszą nazwę pierogów z gomółką (są na liście produktów tradycyjnych).

Dwie części utartych surowych ziemniaków dobrze odcisnąć i wymieszać z jedną częścią utłuczonych ziemniaków gotowanych, doprawić solą. Z masy ziemniaczanej zagnieść ścisłe ciasto, dodając mąki ziemniaczanej, aby ciasto zagęścić. Uformować kulki i ugotować we wrzątku. Podawać ze przesmażonymi na cebuli skwarkami albo z kapustą kiszoną przesmażoną "na krótko".

Inne przepisy w kategorii:

  • Gęsia kiszka
  • Golce
  • Kartofle ze śledziami
  • Krucholec
  • Mącznica
  • Pasztet kociewski
  • Pieczeń ze schabu
  • Prażucha
  • Przyjęcinowy kurczak
  • Refkacze
  • Ślepy
  • Ślepy zając
  • Bulwiarz, szandar, bakalarz
  • Śledź po kociewsku
  • Szynka w cieście
  • Pierogi ziemniaczane z gomółką

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016