Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Grochowinki

Tradycyjne ciasteczka kociewskie

Należy przygotować szklankę mąki, 3 żółtka, 3 łyżeczki gęstej śmietany, szczyptę soli, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę spirytusu.

Z podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić, żeby się dobrze napowietrzyło. Odstawić na chwilę pod przykryciem. Lekko wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek i pokroić w paski wielkości strąka grochu (stąd prawdopodobnie nazwa grochowinki). Smażyć na głębokim tłuszczu natychmiast po pokrojeniu w paski; jeśli przeschną, będą niedobre.

Tradycja każe, aby grochowinki smażyć na swojsko wytopionym smalcu wieprzowym. Po wysmażeniu posypać cukrem pudrem.

Inne przepisy w kategorii:

  • Babka gotowana
  • Brukowce
  • Ciastka owsiane
  • Cukierki owsiane
  • Grochowinki
  • Gnieciuch kociewski
  • Miód z maślanki
  • Purcle
  • Rogaliki z Gruczna
  • Ruchanki
  • Placki z jabłkami
  • Szneki z glancem

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016