Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Tradycyjne ciasteczka kociewskie
Należy przygotować szklankę mąki, 3 żółtka, 3 łyżeczki gęstej śmietany, szczyptę soli, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę spirytusu.
Z podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić, żeby się dobrze napowietrzyło. Odstawić na chwilę pod przykryciem. Lekko wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek i pokroić w paski wielkości strąka grochu (stąd prawdopodobnie nazwa grochowinki). Smażyć na głębokim tłuszczu natychmiast po pokrojeniu w paski; jeśli przeschną, będą niedobre.
Tradycja każe, aby grochowinki smażyć na swojsko wytopionym smalcu wieprzowym. Po wysmażeniu posypać cukrem pudrem.
Inne przepisy w kategorii: