Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Klopsy gotowane

To bardzo popularne na Kociewiu danie jednogarnkowe - ajntop (z niem. eintopf). Jada się je łyżką i z głębokich talerzy, ale mimo to nie jest to typowa zupa.

Do porcji mielonego mięsa, najczęściej mieszanki wieprzowo-wołowej, dodaje się jajko, cebulę, tartą bułkę, sól i pieprz i wyrabia razem na jednolitą masę. Uformowane klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego wrzuca się na osolony wrzątek z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego oraz pokrojonych w kostkę ziemniaków i gotuje kilka minut. Pod koniec gotowania całość zaprawia się śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną cukru oraz octu, aby osiągnąć charakterystyczny słodko-kwaśny smak.

Inne przepisy w kategorii:

  • Brukiew
  • Groch z kapustą
  • Klopsy gotowane
  • Zupa bónkowa

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016