Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Kluski ziemniaczane

Ziemniaczane kluski to jedno z najbardziej popularnych potraw polskich kuchni regionalych. Kujawska wersja to kładzione kluski z surowych ziemniaków, zagęszczone żytnią mąką.

Kilka dużych ziemniaków zetrzeć na tarce o małych oczkach, odsączyć, dodać sól. Ciasto zagęścić żytnią mąką. Kluski formować zanużoną wcześniej we wrzątku łyżką, i kłaść po jednej w osolony wrzątek. Gotować aż wszystkie kluski opadną na dno garnka. Wyjąć w wrzątku i podawać do zup (barszczu, czerniny) albo jako samodzielne danie okraszone skwarkami ze słoniny, posypane twarogiem.

Inne przepisy w kategorii:

  • Gołąbki w sosie żurkowym
  • Klapacze
  • Kluski ziemniaczane
  • Pirzok
  • Ryba po toruńsku
  • Śledzie po kujawsku
  • Szczupak w soli
  • Gęś po kołudzku
  • Gęsi smalec

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016