Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Mącznica

Mącznica, podobna do szkockiego haggis, to gotowany wieprzowy żołądek faszerowany resztkami pozostałymi po wyrobie swojskich kiełbas i kiszek przygotowywanych po świniobiciu.

Resztki po wyrobie swojskich kiełbas, kiszek i salcesonów skrawki, pozostałości z maszynek do mięsa, mieszano ze skwarkami i smalcem, dodawano żytniej mąki i zagniatano wszystko razem. Powstałą masą nadziewano wieprzpwy żołądek, który po zaszyciu gotowano na wolnym ogniu, a w zasadzie parzono, najczęściej na torfie, przez całą noc. Mącznicę przygotowywano po wyrobie kiełbas ze świniobicia, a gotowano w pozostałym po gotowaniu kiełbas wywarze, tzw. wurst-zupie.

Inne przepisy w kategorii:

  • Gęsia kiszka
  • Golce
  • Kartofle ze śledziami
  • Krucholec
  • Mącznica
  • Pasztet kociewski
  • Pieczeń ze schabu
  • Prażucha
  • Przyjęcinowy kurczak
  • Refkacze
  • Ślepy
  • Ślepy zając
  • Bulwiarz, szandar, bakalarz
  • Śledź po kociewsku
  • Szynka w cieście
  • Pierogi ziemniaczane z gomółką

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016