Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Mącznica, podobna do szkockiego haggis, to gotowany wieprzowy żołądek faszerowany resztkami pozostałymi po wyrobie swojskich kiełbas i kiszek przygotowywanych po świniobiciu.
Resztki po wyrobie swojskich kiełbas, kiszek i salcesonów skrawki, pozostałości z maszynek do mięsa, mieszano ze skwarkami i smalcem, dodawano żytniej mąki i zagniatano wszystko razem. Powstałą masą nadziewano wieprzpwy żołądek, który po zaszyciu gotowano na wolnym ogniu, a w zasadzie parzono, najczęściej na torfie, przez całą noc. Mącznicę przygotowywano po wyrobie kiełbas ze świniobicia, a gotowano w pozostałym po gotowaniu kiełbas wywarze, tzw. wurst-zupie.
Inne przepisy w kategorii: