Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Anthelme Brillat-Savarin
Młodzowy kuch z kruszonką
Kaszubska drożdżówka, kuch na młodzach (drożdżach), znajduje się na liście produktów tradycyjnych.
Przygotować rozczyn: kostkę drożdży rozmieszać z niewielką ilością mleka i mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, dodać do ciepłej miski z kilogramem mąki i połową szklanki cukru. Dodać 4 jajka i 4 żółtka, dwie łyżki rozpuszczonego masła oraz dwie szklanki lekko ogrzanego mleka. Całość wyrobić, dodać garść namoczonych wcześniej rodzynek. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto rośnie, przygotować kruszonkę: zagnieść kulę z 4 łyżek zimnego masła, pół szklanki cukru i szklanki mąki z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia i miąższu z laski wanilii. Masę kruszonkową schłodzić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy, posypać skruszoną lub startą masą kruszonkową, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. godzinę.