Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Młodzowy kuch z kruszonką

Kaszubska drożdżówka, kuch na młodzach (drożdżach), znajduje się na liście produktów tradycyjnych.

Przygotować rozczyn: kostkę drożdży rozmieszać z niewielką ilością mleka i mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, dodać do ciepłej miski z kilogramem mąki i połową szklanki cukru. Dodać 4 jajka i 4 żółtka, dwie łyżki rozpuszczonego masła oraz dwie szklanki lekko ogrzanego mleka. Całość wyrobić, dodać garść namoczonych wcześniej rodzynek. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto rośnie, przygotować kruszonkę: zagnieść kulę z 4 łyżek zimnego masła, pół szklanki cukru i szklanki mąki z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia i miąższu z laski wanilii. Masę kruszonkową schłodzić.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy, posypać skruszoną lub startą masą kruszonkową, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. godzinę.

Inne przepisy w kategorii:

  • Kreple
  • Tort fasolowy
  • Młodzowy kuch z kruszonką

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016