Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Muska

Pyszna zupa z siadłego mleka o kwaskowym smaku i aromacie kminku i czosnku.

Trzy pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować w litrze wody z dodatkiem szczypty kminku. W małej ilości zsiadłego mleka wymieszać łyżkę mąki, po czym całość dodać do litra zsiadłego mleka i razem wymieszać, wlać do ugotowanych ziemniaków. Zupę zagotować, przyprawić do smaku solą roztartą z czosnkiem. Można podawać z drobno pokrojonym jajkiem lub kostkami białego sera.

Inne przepisy w kategorii:

  • Biały barszcz
  • Czernina
  • Krupnik kujawski
  • Muska
  • Rosół cielęcy
  • Szablok z zacierkami
  • Zacierka kraszona
  • Zacierka na mleku
  • Zupa śliwkowa
  • Zupa z rabarbaru
  • Żurek kujawski

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016