Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Anthelme Brillat-Savarin
Obona gęsia okrasa
Gęsią okrasę przygotowywało się na Kaszubach jesienią, gdy bito gęsi, i używało do doprawiania zup i sosów oraz do smarowania kanapek. Dziś znajduje się na liście produktów tradycyjnych.
Gęsią okrasę przygotowywało się na Kaszubach jesienią, gdy bito gęsi, i używało do doprawiania zup i sosów oraz do smarowania kanapek. Dziś znajduje się na liście produktów tradycyjnych.
Do przygotowania obony wykorzystuje się gęsie mięso, także z kością, które sieka się w specjalnej drewnianej skrzynce zwanej albratem lub skrzynówkiem. Posiekaną gęsinę umieszcza się warstwowo w kamionce, ubija, a kolejne warstwy przesypuje się solą. Tak przygotowaną okrasę z gęsi, niekiedy dodatkowo zalaną gęsim smalcem, przechowywano onegdaj w spiżarniach nawet cały rok.