Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Przepis na ten delikatny pasztet pochodzi z rodzinnych annałów Teresy Trzewik, która prowadzi gospodarstwo agroturystyczne w Ciecholewach
Kilogram wieprzowiny, kilogram mięsa z indyka oraz kilogram wieprzowego podgardla pokroić w kostkę, udusić na smalcu z dodatkiem posiekanej cebuli, listka bobkowego (laurowego) i kilku suszonych grzybów. Garnek odstawić w chłodne miejsce na cały dzień. Drugiego dnia usmażyć na smalcu 90 dkg wątróbek drobiowych, dodać do garnka z mięsem, wymieszać. Dodać rozmoczoną w mleku i odciśniętą czerstwą pszenną bułkę, wymieszać. Całość dwukrotnie przekręcić przez maszynkę do uzyskania muślinowej konsystencji. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową, dodać 4 jajka. Masę dobrze wymieszać, wyłożyć do rynienek i piec godzinę w piekarniku w temperaturze 180°C. Pani Teresa podaje go z borówkami, marynowanymi gruszkami lub doskonałymi śliwkami w occie
Inne przepisy w kategorii: