Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Pieczeń ze schabu

Po co marnować schab na panierowane kotlety, skoro jest taki dobry przepis na schabową pieczeń?

Solidną porcję schabu nakłuć szpikulcem lub nożem i naszpikować obficie kilkoma ząbkami czosnku pokrojonymi na słupki i małymi kawałeczkami wędzonej słoniny uprzednio otoczonej w ostrej papryce i majeranku. Po naszpikowaniu mięso natrzeć solą, ostrą papryką i majerankiem. Przesmażyć z każdej strony na patelni. Umieścić w piekarniku lub w prodiżu na około pół godziny, kładąc obok pieczeni pokrojoną na duże kawałki cebulę. Pod koniec pieczenia polać całość kubkiem śmietany, piec dalsze kilka minut. Wyjąć pieczeń, pozostały sos zlać do miseczki i zmiksować. Pieczeń pokroić w poprzek włókien na niezbyt grube plastry, ułożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem. Podawać z kiszoną kapustą na krótko i kopytkami z wody lub ryżem.

Inne przepisy w kategorii:

  • Gęsia kiszka
  • Golce
  • Kartofle ze śledziami
  • Krucholec
  • Mącznica
  • Pasztet kociewski
  • Pieczeń ze schabu
  • Prażucha
  • Przyjęcinowy kurczak
  • Refkacze
  • Ślepy
  • Ślepy zając
  • Bulwiarz, szandar, bakalarz
  • Śledź po kociewsku
  • Szynka w cieście
  • Pierogi ziemniaczane z gomółką

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016