Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Anthelme Brillat-Savarin
Piernik toruński
Czy możemy wyobrazić sobie bardziej kujawski deser niż piernik z Torunia? Siedemset lat historii, bogactwo smaków i aromatów i całkiem prosty przepis.
W rondlu rozgrzać litr miodu, dodać po łyżeczce cynamonu, anyżu i mielonych goździków, wymieszać. Po ostudzeniu połączyć z 2 kg żytniej mąki, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody, 3 łyżki spirytusu i jedno jajko. Ciasto wyrobić, a pod koniec dodać garść posiekanych migdałów. Ciasto po wyrobieniu musi być elastyczne, jeśli jest twarde, dodać nieco ciepłego miodu. Ciasto rozwałkować na grubość dwóch palców, ułożyć na natłuszczonej blasze i piec przez ok. godzinę.