Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Piernik toruński

Czy możemy wyobrazić sobie bardziej kujawski deser niż piernik z Torunia? Siedemset lat historii, bogactwo smaków i aromatów i całkiem prosty przepis.

W rondlu rozgrzać litr miodu, dodać po łyżeczce cynamonu, anyżu i mielonych goździków, wymieszać. Po ostudzeniu połączyć z 2 kg żytniej mąki, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody, 3 łyżki spirytusu i jedno jajko. Ciasto wyrobić, a pod koniec dodać garść posiekanych migdałów. Ciasto po wyrobieniu musi być elastyczne, jeśli jest twarde, dodać nieco ciepłego miodu. Ciasto rozwałkować na grubość dwóch palców, ułożyć na natłuszczonej blasze i piec przez ok. godzinę.

Inne przepisy w kategorii:

  • Konfitura różana
  • Kujawska legumina makowa
  • Piernik toruński
  • Powidła śliwkowe
  • Rogaliki barcińskie

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016