Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Pierogi ziemniaczane z gomółką

Pierogi z gomółką przywróciła do życia Elżbieta Gornowicz z Osówka, która przygotowuje je na kociewskich festynach. Wpisano je na listę produktów tradycyjnych.

1,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce i odcisnąć. Wmieszać 3 łyżki mąki i 1 jajko. Całość wyrobić.

Pół kg zmielonego twarogu wymieszać z żółtkiem i drobno posiekaną dużą cebulą. Doprawić solą i pieprzem.

Z ciasta ziemniaczanego ulepić placki, nadziewać gomółką nadzienia twarogowego, zlepiać tworząc wrzeciona. Włożyć do gorącej wody, a po wypłynięciu gotować kilka minut. Przed podaniem przesmażyć na maśle, polać kwaśną śmietaną i posypać szczypiorem.

Inne przepisy w kategorii:

  • Gęsia kiszka
  • Golce
  • Kartofle ze śledziami
  • Krucholec
  • Mącznica
  • Pasztet kociewski
  • Pieczeń ze schabu
  • Prażucha
  • Przyjęcinowy kurczak
  • Refkacze
  • Ślepy
  • Ślepy zając
  • Bulwiarz, szandar, bakalarz
  • Śledź po kociewsku
  • Szynka w cieście
  • Pierogi ziemniaczane z gomółką

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016