Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Pierogi z gomółką przywróciła do życia Elżbieta Gornowicz z Osówka, która przygotowuje je na kociewskich festynach. Wpisano je na listę produktów tradycyjnych.
1,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce i odcisnąć. Wmieszać 3 łyżki mąki i 1 jajko. Całość wyrobić.
Pół kg zmielonego twarogu wymieszać z żółtkiem i drobno posiekaną dużą cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
Z ciasta ziemniaczanego ulepić placki, nadziewać gomółką nadzienia twarogowego, zlepiać tworząc wrzeciona. Włożyć do gorącej wody, a po wypłynięciu gotować kilka minut. Przed podaniem przesmażyć na maśle, polać kwaśną śmietaną i posypać szczypiorem.
Inne przepisy w kategorii: