Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Placki z jabłkami

To grube placki smażone na patelni. Można je jest na ciepło posypane cukrem pudrem, z odrobiną cynamonu, lub na zimno z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu.

Wymieszać mąkę z jajkiem, mlekiem i odrobiną proszku do pieczenia, dodać cukru waniliowego. Pokrojone jabłka, pozbawione wcześniej gniazd nasiennych i skórki, dodać do ciasta, zamieszać. Kłaść na patelnię ciasto, łyżką formując okrągłe placki. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Można także dodać odrobinę cynamonu lub polać śmietaną.

Inne przepisy w kategorii:

  • Babka gotowana
  • Brukowce
  • Ciastka owsiane
  • Cukierki owsiane
  • Grochowinki
  • Gnieciuch kociewski
  • Miód z maślanki
  • Purcle
  • Rogaliki z Gruczna
  • Ruchanki
  • Placki z jabłkami
  • Szneki z glancem

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016