Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Plince

Kaszubskie placki ziemniaczane stanowią bazę do bardziej wyszukanych potraw albo jedzone są prosto z patelni na słono albo na słodko. Wpisano je na listę potraw tradycyjnych.

Zetrzeć kilka dużych ziemniaków, jeśli są bardzo wodniste, nadmiar płynu odsączyć, a wytrącony krochmal dodać z powrotem do masy. Dodać jajko, kilka łyżek mąki i sól. Jeśli plince mają być na słono, do masy ziemniaczanej dodać startą cebulę. Jeśli zaś chcemy je podać na słodko, do masy ziemniaczanej odać starte jabłko. Plince należy smażyć na smalcu lub na oleju lnianym. Dobrym dodatkiem do wersji słonych będzie kleks kwaśnej śmietany i kawałki wędzonej ryby. Do wersji słodkiej można podać powidła albo tylko posypać plince cukrem .

Inne przepisy w kategorii:

  • Rolmops
  • Śledź po kaszubsku
  • Zylc ze śledzia
  • Klopsiki rybne
  • Szmurowany pomuchel
  • Sandacz po kaszubsku
  • Zylc wieprzowa galareta
  • Szmurowana gęś
  • Szmurowana kaczka
  • Ferkase
  • Plince
  • Golce
  • Gęś z Bulaja

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016