Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Polewka grzybowa

Wzmianki o polewce grzybowej znajdziemy m.in. w publikacjach ks. Bernarda Sychty. Z ustnych przekazów wiadomo, że taką polewkę przygotowywano głównie w piątki i w okresie postu, ponieważ nie zawierała mięsa.

Gotowano ją z suszonych prawdziwków, jabłek, gruszek, śliwek i wiśni. Susz namaczano w ciepłej wodzie, po czym gotowano do miękkości. Po ugotowaniu zagęszczano mąką i śmietaną, ewentualnie roztrzepanym jajkiem. Na zakończenie solono i słodzono do smaku.

Inne przepisy w kategorii:

  • Balas, zupa hakowa
  • Brejka
  • Kartoflanka
  • Kwaśna zupa
  • Poryraj
  • Polewka grzybowa
  • Szarpaki
  • Szwindel
  • Zagraj
  • Zaklepka ze śledzia
  • Zupa brzadowa
  • Brukiew
  • Zupa bónkowa
  • Zacierka kartoflana

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016