Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Prażucha

Prażuchę gotowano w garnku podobnie jak kaszę, tyle że z młodego żyta.

Dość grubo prześrutowane młode żyto gotowano w gorącej wodzie na wolnym ogniu, często na torfie, w proporcji 1 część żyta na 2 części wody.Gdy żyto zmiękło i wypełniło cały garnek, dodawano masła, smalcu lub słoniny, czasami okrasy. Doprawiano solą, cząbrem i majerankiem. Po ugotowaniu wylewano do miski z charakterystycznym stożkiem na denku, dzięki któremu po wyłożeniu prażuchy na talerz, uzyskiwano na górze wgłębienie, w które wlewano dodatkowo tłuszcz.

Inne przepisy w kategorii:

  • Gęsia kiszka
  • Golce
  • Kartofle ze śledziami
  • Krucholec
  • Mącznica
  • Pasztet kociewski
  • Pieczeń ze schabu
  • Prażucha
  • Przyjęcinowy kurczak
  • Refkacze
  • Ślepy
  • Ślepy zając
  • Bulwiarz, szandar, bakalarz
  • Śledź po kociewsku
  • Szynka w cieście
  • Pierogi ziemniaczane z gomółką

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016