Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Purcle

Purcle to małe pączki smażone na patelni. Je się je posypane cukrem pudrem lub maczane w konfiturze.

Rozmieszać drożdże z odrobiną cukru w ciepłej wodzie. Po wyrośnięciu dodać drożdże do mąki, wymieszać z jajkiem, mlekiem oraz cukrem waniliowym, wyrobić luźne ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zamieszać i kłaść łyżką małe purcle na rozgrzany tłuszcz na patelni. Podawać posypane cukrem pudrem lub z konfiturą.

Inne przepisy w kategorii:

  • Babka gotowana
  • Brukowce
  • Ciastka owsiane
  • Cukierki owsiane
  • Grochowinki
  • Gnieciuch kociewski
  • Miód z maślanki
  • Purcle
  • Rogaliki z Gruczna
  • Ruchanki
  • Placki z jabłkami
  • Szneki z glancem

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016