Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Gruczno to najbardziej wysunięta na południe część Kociewia. To tu odbywa się corocznie Festiwal Smaku, stąd też pochodzą doskonałe nadwiślańskie powidła
1/3 litra kwaśnej śmietany wymieszać z połową szklanki cukru, kostką drożdży i 4 jajkami. Dodać pół kg mąki oraz kostkę masła, wymieszać. Dodać kolejne pół kg mąki i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować, posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych, pociąć na trójkąty, zwinąć w rogaliki, każdy posmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody, upiec. Podawać z lukrem.
Inne przepisy w kategorii: