Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Rogaliki z Gruczna

Gruczno to najbardziej wysunięta na południe część Kociewia. To tu odbywa się corocznie Festiwal Smaku, stąd też pochodzą doskonałe nadwiślańskie powidła

1/3 litra kwaśnej śmietany wymieszać z połową szklanki cukru, kostką drożdży i 4 jajkami. Dodać pół kg mąki oraz kostkę masła, wymieszać. Dodać kolejne pół kg mąki i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować, posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych, pociąć na trójkąty, zwinąć w rogaliki, każdy posmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody, upiec. Podawać z lukrem.

Inne przepisy w kategorii:

  • Babka gotowana
  • Brukowce
  • Ciastka owsiane
  • Cukierki owsiane
  • Grochowinki
  • Gnieciuch kociewski
  • Miód z maślanki
  • Purcle
  • Rogaliki z Gruczna
  • Ruchanki
  • Placki z jabłkami
  • Szneki z glancem

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016