Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Ruchanki

Ruchanki to stary kociewski przysmak na podwieczorek. Jada się je na ciepło, wtedy są najsmaczniejsze.

Pół kostki drożdży rozmieszać w miseczce z odrobiną letniego mleka, mąki i cukru, po czym pozostawić, aż drożdże "ruszą się" (stąd nazwa "ruchanki"). W garnku rozpuścić pół kostki masła, a po ostudzeniu dodać trzy jajka i całość dobrze wymieszać. Do dużej miski wsypać pół kilo mąki, dodać masło z jajkami, drożdżowy zaczyn, odrobinę laski wanilii i nieco skórki z pomarańczy. Całość wyrobić na pulchne ciasto i odstawić przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.

Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia i wykładać nań łyżką porcje wyrośniętego ciasta. Łyżkę dobrze unurzać w gorącym tłuszczu, żeby porcje ciasta łatwiej odchodziły. Smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączyć, posypać cukrem pudrem i gotowe. Jeść jeszcze ciepłe.

Inne przepisy w kategorii:

  • Babka gotowana
  • Brukowce
  • Ciastka owsiane
  • Cukierki owsiane
  • Grochowinki
  • Gnieciuch kociewski
  • Miód z maślanki
  • Purcle
  • Rogaliki z Gruczna
  • Ruchanki
  • Placki z jabłkami
  • Szneki z glancem

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016