Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Śledź po kaszubsku wydaje się potrawą stosunkowo nową. Jest jednak bardzo lubiany, a każda przetwórnia rybna ma go obecnie w swojej ofercie.
Przygotować marynatę z octu i wody w stosunku 2:1, liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy i odrobiny cukru. Zagotować i ostudzić. Filety ze śledzia solonego umieścić w zalewie na cały dzień.
Pokroić w talarki cebulę i razem z namoczonymi rodzynkami lekko poddusić na smalcu, doprawić solą i pieprzem.
Przygotować dressing z ketchupu i oleju słonecznikowego wymieszanych w stosunku 1:1, dodać podduszoną cebulę z rodzynkami, posiekaną natkę pietruszki i odrobinę gałki muszkatołowej.
Filety śledziowe wyjąć z zalewy, osączyć, pokroić na małe romby, polać dresingiem i podawać.
Inne przepisy w kategorii: