Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Śledź po kaszubsku

Śledź po kaszubsku wydaje się potrawą stosunkowo nową. Jest jednak bardzo lubiany, a każda przetwórnia rybna ma go obecnie w swojej ofercie.

Przygotować marynatę z octu i wody w stosunku 2:1, liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy i odrobiny cukru. Zagotować i ostudzić. Filety ze śledzia solonego umieścić w zalewie na cały dzień.

Pokroić w talarki cebulę i razem z namoczonymi rodzynkami lekko poddusić na smalcu, doprawić solą i pieprzem.

Przygotować dressing z ketchupu i oleju słonecznikowego wymieszanych w stosunku 1:1, dodać podduszoną cebulę z rodzynkami, posiekaną natkę pietruszki i odrobinę gałki muszkatołowej.

Filety śledziowe wyjąć z zalewy, osączyć, pokroić na małe romby, polać dresingiem i podawać.

Inne przepisy w kategorii:

  • Rolmops
  • Śledź po kaszubsku
  • Zylc ze śledzia
  • Klopsiki rybne
  • Szmurowany pomuchel
  • Sandacz po kaszubsku
  • Zylc wieprzowa galareta
  • Szmurowana gęś
  • Szmurowana kaczka
  • Ferkase
  • Plince
  • Golce
  • Gęś z Bulaja

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016