Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Śledź po kociewsku

W borowiackiej części Kociewia leśnych grzybów było pod dostatkiem. W tym przepisie wykorzystuje się je jako nadzienie do śledzi.

Garść suszonych borowików ugotować w wodzie, w której wcześniej się moczyły, odsączyć i posiekać. Pokroić w kostkę podobną ilość obranych ze skórki kiszonych ogórków, jednego pomidora pozbawionego skórki i gniazd nasiennych i jedną małą cebulę. Niewielką wędzoną makrelę wyfiletować, a mięso rozdrobnić widelcem lub malakserem.

Wymieszać wszystkie składniki, dodać świeżo zmielonego pieprzu do smaku.

Otrzymaną masę rozsmarować na filetach z solonych śledzi, zwinąć jak rolmopsy, obficie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz piórkami cebuli. Całość zalać olejem z siemienia lnianego, dodać liść laurowy i ziele angielskie i odstawić w chłodne miejsce.

Po 2 dniach śledzie są gotowe do jedzenia.

Inne przepisy w kategorii:

  • Gęsia kiszka
  • Golce
  • Kartofle ze śledziami
  • Krucholec
  • Mącznica
  • Pasztet kociewski
  • Pieczeń ze schabu
  • Prażucha
  • Przyjęcinowy kurczak
  • Refkacze
  • Ślepy
  • Ślepy zając
  • Bulwiarz, szandar, bakalarz
  • Śledź po kociewsku
  • Szynka w cieście
  • Pierogi ziemniaczane z gomółką

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016