Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Śliwki w cukrze

Prosty babciny sposób na doskonałą marynatę. Śliwki tak przygotowane pozostają jędrne i smaczne przez wiele miesięcy bez dodatkowej pasteryzacji

Śliwki zalać na jedną dobę octem wymieszanym z wodą w proporcjach 1 część wody na 5 części octu. Po upływie doby ocet odlać, śliwki ułożyć w kamionkowym naczyniu i zasypać obficie cukrem tworząc warstwy śliwek i cukru. Gdy cukier się rozpuści i wyciągnie wilgoć ze śliwek, marynata jest gotowa. Można ją przechowywać w chłodzie przez długi czas.

Inne przepisy w kategorii:

  • Bania po królewsku
  • Golce
  • Okrasa
  • Śliwki w occie
  • Śliwki w cukrze

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016