Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Śliwki w occie

Ta zjawiskowa marynata trafia na nasz portal za sprawą Teresy Trzewik z Ciecholew. Te niezwykłe, jędrne śliwki doskonale komponują się z pasztetem kociewskim

Zagotować litr 5% octu i kilogram cukru. Gorącym syropem zalać ułożone ciasno w kamiennym garnku wypestkowane śliwki węgierki. Przykryć, obciążyć i zostawić na jeden dzień. Na drugi dzień syrop odlać, a śliwki zalać nowo sporządzonym syropem wg tego samego przepisu, przykryć, odstawić na kolejny dzień. Trzeciego dnia operację znów powtórzyć. Po trzech dniach odsączone śliwki ułożyć ciasno w słoiku, zalać zagotowanym syropem z trzeciego dnia i zakręcić słoik. Podawać do pasztetu kociewskiego.

Inne przepisy w kategorii:

  • Bania po królewsku
  • Golce
  • Okrasa
  • Śliwki w occie
  • Śliwki w cukrze

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016