Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Anthelme Brillat-Savarin
Szczupak w soli
Ryby słodkowodne często gościły na kujawskich stołach. Podajemy propozycję, która łączy dostępność ryb z obfitością soli z kujawskich złóż.
Szczupaka o wadze ok. 1 kg wypatroszyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. 3 kg soli wymieszać z połową szklanki wody. Szczupaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysypanym przygotowaną solą. Rybę pokryć grubą na palec warstwą soli, tak aby cała była nią okryta. Naczynie zamknąć pokrywką i piec 45 min. w piekarniku nagrzanym do 200C. Po upieczeniu powstałą solną skorupę należy rozbić, a rybę oczyścić z resztek soli pędzelkiem. Podawać z ugotowanymi na parze warzywami.