Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Szczupak w soli

Ryby słodkowodne często gościły na kujawskich stołach. Podajemy propozycję, która łączy dostępność ryb z obfitością soli z kujawskich złóż.

Szczupaka o wadze ok. 1 kg wypatroszyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. 3 kg soli wymieszać z połową szklanki wody. Szczupaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysypanym przygotowaną solą. Rybę pokryć grubą na palec warstwą soli, tak aby cała była nią okryta. Naczynie zamknąć pokrywką i piec 45 min. w piekarniku nagrzanym do 200C. Po upieczeniu powstałą solną skorupę należy rozbić, a rybę oczyścić z resztek soli pędzelkiem. Podawać z ugotowanymi na parze warzywami.

Inne przepisy w kategorii:

  • Gołąbki w sosie żurkowym
  • Klapacze
  • Kluski ziemniaczane
  • Pirzok
  • Ryba po toruńsku
  • Śledzie po kujawsku
  • Szczupak w soli
  • Gęś po kołudzku
  • Gęsi smalec

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016