Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Szmurowana gęś

Tak przygotowaną gęś podawano przy specjalnych okazjach. m. in. na weselach.

Natartą solą i majerankiem gęś nadziać mieszanką kaszy gryczanej i utłuczonych gotowanych ziemniaków. Ułożyć w dużej brytfannie, osmażyć z każdej strony, podlać odrobiną wody, po czym dusić pod przykryciem, co jakiś czas dolewając nieco wody, aby gęś cały czas znajdowała się w sporej ilości sosu (szmurowanie). Tym sosem należy co jakiś czas polewać gęś, żeby nie wyschła. Obok pieczącej się gęsi można ułożyć kawałki posypanej majerankiem brukwi i ziemniaków, które potem można podać wraz z gęsią.

Inne przepisy w kategorii:

  • Rolmops
  • Śledź po kaszubsku
  • Zylc ze śledzia
  • Klopsiki rybne
  • Szmurowany pomuchel
  • Sandacz po kaszubsku
  • Zylc wieprzowa galareta
  • Szmurowana gęś
  • Szmurowana kaczka
  • Ferkase
  • Plince
  • Golce
  • Gęś z Bulaja

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016