Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Szmurowany pomuchel

Dorsz (pomuchel) to jedna z najpopularniejszych ryb w nadmorskiej części Kaszub, choć dziś coraz rzadziej gości na naszych stołach.

W brytfannie ułożyć plastry boczku lub słoniny, na których ułożyć pokrojonego w dzwonka dorsza. Doprawić solą, pieprzem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dodać nieco tłuszczu (może być smalec) i zapiekać całość przez ok. pół godziny.

Inne przepisy w kategorii:

  • Rolmops
  • Śledź po kaszubsku
  • Zylc ze śledzia
  • Klopsiki rybne
  • Szmurowany pomuchel
  • Sandacz po kaszubsku
  • Zylc wieprzowa galareta
  • Szmurowana gęś
  • Szmurowana kaczka
  • Ferkase
  • Plince
  • Golce
  • Gęś z Bulaja

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016