Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Ciastka drożdżowe
Do miski wlać nieco letniego mleka, dodać trochę cukru, mąki i wkruszyć kostkę drożdży. Całość wymieszać na płynną masę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W garnku rozpuścić kostkę masła. Po przestudzeniu dodać kilogram mąki i całość wymieszać. Następnie dodać 5 jajek i szklankę cukru, całość jeszcze raz dobrze wymieszać. Dodać wyrośniety zaczyn i wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość.
Po wyrośnięciu krótko wyrobić raz jeszcze, wyłożyć na stolnicę i uformować cienkie wałki. Z wałków zwijać ślimaki i posypać je cukrem. Gotowe szneki wyłożyć na natłuszczoną blachę i upiec. Glanc na sznekach zobaczymy po wyjęciu ich z piekarnika, bo podczas pieczenia rozpuści się cukier, którym zostały wcześniej posypane.
Inne przepisy w kategorii: