Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Danie z wyższej półki na kociewkim stole.
Okazałą wieprzową szynkę solidnie posolić i odstawić w chłodnie miejsce. Po kilku dniach oczyścić szynkę z soli, używając suchej ściereczki. Oczyszczoną szynkę powiesić nad piecem, pozostawiając ją na jeden dzień, aby mogła się lekko przesuszyć. Przesuszoną szynkę dokładnie zawinąć w jędrne ciasto przygotowane z wody i mąki (najlepiej pszennej i żytniej) i włożyć do sporego garnka z gorącą wodą. Gotować do miękkości, wyjąć z wody i odstawić na dzień do wystudzenia. Następnego dnia szynka jest gotowa. Można ją kroić w plastry i delektować się bogatym smakiem mięsa oraz aromatem okalającej go galaretki.
Inne przepisy w kategorii: