Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Zacierka kraszona

Kraszona zacierka, czyli zupa z kluseczek gotowanych z ziemniakami i okraszonych smażoną cebulą to kwintesencja prostej ludowej kuchni.

Z dwóch szklanek mąki, dwóch jaj i odrobiny soli zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, z której na tarce o dużych oczkach ścierać zacierki. Dwa ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować. Do wody po ziemniakach wrzucać zacierki, ugotować. Ugotowane ziemniaki wymieszać z zacierkami, okrasić przesmażoną na słoninie cebulą.

Inne przepisy w kategorii:

  • Biały barszcz
  • Czernina
  • Krupnik kujawski
  • Muska
  • Rosół cielęcy
  • Szablok z zacierkami
  • Zacierka kraszona
  • Zacierka na mleku
  • Zupa śliwkowa
  • Zupa z rabarbaru
  • Żurek kujawski

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016