Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Zupa bónkowa

Zupa z bobu, bo tak można przetłumaczyć nazwę tego dania, może z powodzeniem stać się daniem jednogarnkowym, z niemiecka zwanym na Kociewiu ajntopem (eintopf).

Bób po namoczeniu ugotować w wywarze z wędzonką i mięsem z kością. Gdy bób zmięknie, dodać ugotowane ziemniaki oraz zasmażkę z mąki i boczku. Na koniec dodać majeranku, cukru i octu do smaku. Tę zupę z powodzeniem można zamienić w ajntop, wystarczy dodać kawałki lub skrawki mięsa, kilka pokrojonych w kawałki marchwi oraz zwiększyć ilość ziemniaków.

Inne przepisy w kategorii:

  • Balas, zupa hakowa
  • Brejka
  • Kartoflanka
  • Kwaśna zupa
  • Poryraj
  • Polewka grzybowa
  • Szarpaki
  • Szwindel
  • Zagraj
  • Zaklepka ze śledzia
  • Zupa brzadowa
  • Brukiew
  • Zupa bónkowa
  • Zacierka kartoflana

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016