Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Brzad oznacza w kociewskiej gwarze owoce. Zupa z brzadu, czyli kompot z suszonych owoców to nieodzowny element kociewskiej wigilii.
Na średniej wielkości garnej bierzemy po garści suszonych śliwek, gruszek i jabłek i wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy cukru do smaku i gotujemy ok. pół godziny. Brzad jest gotowy, gdy nabierze ciemnobursztynowego koloru. Należy pamiętać, żeby wybierać fachowo ususzone owoce.
Od razu zapomnijmy o śliwkach kalifornijskich bez pestek oraz o niemieckich jabłkach przypominających krążki kalmarów. Jeśli zatem śliwki, to z pestką, o wyczuwalnym aromacie dymu wędzarniczego. Gruszki powinny być w całości, a jabłka w plastrach wraz z gniazdami nasiennymi. Tylko takie składniki gwarantują właściwy smak brzadu.
Inne przepisy w kategorii: