Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Zupa brzadowa

Brzad oznacza w kociewskiej gwarze owoce. Zupa z brzadu, czyli kompot z suszonych owoców to nieodzowny element kociewskiej wigilii.

Na średniej wielkości garnej bierzemy po garści suszonych śliwek, gruszek i jabłek i wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy cukru do smaku i gotujemy ok. pół godziny. Brzad jest gotowy, gdy nabierze ciemnobursztynowego koloru. Należy pamiętać, żeby wybierać fachowo ususzone owoce.

Od razu zapomnijmy o śliwkach kalifornijskich bez pestek oraz o niemieckich jabłkach przypominających krążki kalmarów. Jeśli zatem śliwki, to z pestką, o wyczuwalnym aromacie dymu wędzarniczego. Gruszki powinny być w całości, a jabłka w plastrach wraz z gniazdami nasiennymi. Tylko takie składniki gwarantują właściwy smak brzadu.

Inne przepisy w kategorii:

  • Balas, zupa hakowa
  • Brejka
  • Kartoflanka
  • Kwaśna zupa
  • Poryraj
  • Polewka grzybowa
  • Szarpaki
  • Szwindel
  • Zagraj
  • Zaklepka ze śledzia
  • Zupa brzadowa
  • Brukiew
  • Zupa bónkowa
  • Zacierka kartoflana

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016