Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Zupa z brzadu

Brzad to suszone owoce z sadu jabłka, gruszki, śliwki, czasem też wiśnie. Owocowy susz jest najlepszy, gdy całe owoce, niepestkowane, z gniazdami nasiennymi, podsusza się w piecu.

Suszone owoce (brzad) ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Po kwadransie dodać nieco mąki wymieszanej w zimnej wodzie, aby z wywaru zrobiła się zupa. Po zdjęciu z ognia zabielić śmietaną. Do zupy podaje się zacierki lub makaron.

Inne przepisy w kategorii:

  • Brukiew
  • Biała polewka z węgorza
  • Kwaśna zupa
  • Dziadówka
  • Zupa z brzadu
  • Zupa słodowników
  • Gruszkowa

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016