Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Zylc ze śledzia

Ta forma zylcu, czyli kaszubskiej galaretki, będzie doskonałą alternatywą dla tych, którym golonko i głowizna nie chcą przejść przez gardło.

Kilka wymoczonych filetów z solonych śledzi podgotować przez kwadrans na małym ogniu w mocnym wywarze warzywnym na włoszczyźnie, zielu angielskim, kilku ziarnach pieprzu i liściu laurowym.

Do odcedzonego wywaru dodać nieco marynaty z ogórków konserwowych lub pikli i żelatynę wg proporcji podanych na opakowaniu.

Kawałki śledzia udekorować siekanym jajkiem i ogórkami konserwowymi (kartuskimi) albo pilklami. Całość zalać wywarem z żelatyną, odstawić w chłodnie miejsce.

Jeść po wystudzeniu.

Inne przepisy w kategorii:

  • Rolmops
  • Śledź po kaszubsku
  • Zylc ze śledzia
  • Klopsiki rybne
  • Szmurowany pomuchel
  • Sandacz po kaszubsku
  • Zylc wieprzowa galareta
  • Szmurowana gęś
  • Szmurowana kaczka
  • Ferkase
  • Plince
  • Golce
  • Gęś z Bulaja

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016