Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Anthelme Brillat-Savarin
Kuchnia kociewska - historia
Przez setki lat kuchnia, którą dziś nazywamy kociewską, kształtowała się w cieniu burzliwej historii Pomorza - rozbiorów, wojen, migracji ludności a wreszcie germanizacji.
Najsilniejszy wpływ na obecny jej wizerunek miały Prusy, a później Niemcy. Przez lata osiedlali się oni na Pomorzu, a lokalna ludność przejmowała część nowych obyczajów i kulinariów. Stąd w nazewnictwie i charakterze niektórych potraw odnajdziemy elementy, które dziś odczytalibyśmy jako niemieckie. Przykładem może być ajntop (danie jednogarnkowe), kuch(ciasto), czy też szmurowane mięsa (opieczone i duszone lub pieczone potem w brytfance w małej ilości własnego sosu).
Trzeba też pamiętać, że mimo, iż staramy się dziś wyraźnie wyznaczyć granice kuchni kociewskiej, w wielu aspektach miesza się ona z kuchnią kaszubską, a potrawy jedzone na Kociewiu, często jadało się także i na Kaszubach, czasem pod inną nazwą. Przykładem mogą być choćby ruchanki, (placuszki drożdżowe na ciepło), zupa z brukwi czy okrasa.