Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Anthelme Brillat-Savarin
Kuchnia kujawska - historia
Historyczną stolicą Kujaw była Kruszwica. Jej nazwę wywodzi się od kruszwy, bryły soli, ponieważ to właśnie w okolicach tego miasta, nad jeziorem Gopło, już w średniowieczu warzono sól. Dziś największa warzelnia soli znajduje się w Janikowie, a z pokładów solanek korzysta uzdrowisko w Ciechocinku i Inowrocławiu. Z Kruszwicą wiąże się też jedna z najbardziej znanych polskich legend o Popielu, królu Goplan, który przed gniewem ludu usiłował skryć się w kruszwickiej wieży, ale sprawiedliwość i tak go dosięgnęła, bowiem został zjedzony przez myszy.
Mimo sporów polsko-krzyżackich Kujawy udało się utrzymać w rękach polskich aż do okresu rozbiorowego. Od tego czasu w historię tych ziem wypisywali się Prusacy, a potem Niemcy. Obecnie Kujawy leżą niemal w całości w granicach województwa kujawsko-pomorskiego, a stolicą regionu jest Włocławek.