Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Kuchnia kujawska - historia

Historyczną stolicą Kujaw była Kruszwica. Jej nazwę wywodzi się od kruszwy, bryły soli, ponieważ to właśnie w okolicach tego miasta, nad jeziorem Gopło, już w średniowieczu warzono sól. Dziś największa warzelnia soli znajduje się w Janikowie, a z pokładów solanek korzysta uzdrowisko w Ciechocinku i Inowrocławiu. Z Kruszwicą wiąże się też jedna z najbardziej znanych polskich legend o Popielu, królu Goplan, który przed gniewem ludu usiłował skryć się w kruszwickiej wieży, ale sprawiedliwość i tak go dosięgnęła, bowiem został zjedzony przez myszy.

Mimo sporów polsko-krzyżackich Kujawy udało się utrzymać w rękach polskich aż do okresu rozbiorowego. Od tego czasu w historię tych ziem wypisywali się Prusacy, a potem Niemcy. Obecnie Kujawy leżą niemal w całości w granicach województwa kujawsko-pomorskiego, a stolicą regionu jest Włocławek.

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016