Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Zupy:
Dania główne:
Dodatki:
Desery:
Z uwagi na uwarunkowania geograficzne Kaszub, region można podzielić na kilka części nadmorską / zatokową, jeziorną i borowiacką, a zatem także kaszubskie kulinaria można rozpatrywać na podstawie takiego podziału. Lokalna kuchnia części nadmorskiej Kaszub będzie się zatem opierać na rybach morskich, w szczególności na śledziu, szprotach, flądrze, łososiu i dorszu. Część jeziorna - na rybach słodkowodnych, w tym szczególnie na węgorzu, sandaczu, szczupaku i okoniu. W części borowiackiej potrawy często będą zawierać grzyby, jagody i żurawinę. Czytaj dalej »
Kaszubi od wieków stawiali opór próbom pozbawiania ich tożsamości kulturowej i niechętnie przyjmowali wpływy obcych kultur. Mimo że lud to dumny ze swojej tożsamości kulturowej i świadomy swojej odrębości, Kaszubi zawsze z pełnym oddaniem walczyli z próbami odłączenia Pomorza od Polski. Czytaj dalej »