Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Zupy:
Ajntopfy:
Dania główne:
Desery:
Z racji swojego położenia kuchnia kujawska wykazuje związki z kuchnią wielkopolską, kociewską i pałucką. Jedną z najbardziej znanych kujawskich potraw, czerninę z kaczki, jada się bowiem także w Wielkopolsce i na Kociewiu. W każdym z tych regionów znane są też, przygotowywane według podobnych przepisów, ziemniaczane kluski, zupy i kompoty z suszonych owoców czy drożdżowe ciasta. Czytaj dalej »
Historyczną stolicą Kujaw była Kruszwica. Jej nazwę wywodzi się od kruszwy, bryły soli, ponieważ to właśnie w okolicach tego miasta, nad jeziorem Gopło, już w średniowieczu warzono sól. Dziś największa warzelnia soli znajduje się w Janikowie, a z pokładów solanek korzysta uzdrowisko w Ciechocinku i Inowrocławiu. Czytaj dalej »