Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Smaki regionów - kuchnia kujawska

Przepisy

Zupy:

  • Biały barszcz
  • Czernina
  • Krupnik kujawski
  • Muska
  • Rosół cielęcy
  • Szablok z zacierkami
  • Zacierka kraszona
  • Zacierka na mleku
  • Zupa śliwkowa
  • Zupa z rabarbaru
  • Żurek kujawski

Ajntopfy:

  • Szablok z zacierkami
  • Kapusta z grochem

Dania główne:

  • Gołąbki w sosie żurkowym
  • Klapacze
  • Kluski ziemniaczane
  • Pirzok
  • Ryba po toruńsku
  • Śledzie po kujawsku
  • Szczupak w soli
  • Gęś po kołudzku
  • Gęsi smalec

Desery:

  • Konfitura różana
  • Kujawska legumina makowa
  • Piernik toruński
  • Powidła śliwkowe
  • Rogaliki barcińskie

Co jadano

Z racji swojego położenia kuchnia kujawska wykazuje związki z kuchnią wielkopolską, kociewską i pałucką. Jedną z najbardziej znanych kujawskich potraw, czerninę z kaczki, jada się bowiem także w Wielkopolsce i na Kociewiu. W każdym z tych regionów znane są też, przygotowywane według podobnych przepisów, ziemniaczane kluski, zupy i kompoty z suszonych owoców czy drożdżowe ciasta. Czytaj dalej »

Historia

Historyczną stolicą Kujaw była Kruszwica. Jej nazwę wywodzi się od kruszwy, bryły soli, ponieważ to właśnie w okolicach tego miasta, nad jeziorem Gopło, już w średniowieczu warzono sól. Dziś największa warzelnia soli znajduje się w Janikowie, a z pokładów solanek korzysta uzdrowisko w Ciechocinku i Inowrocławiu. Czytaj dalej »

Smaki regionów

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016