Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Wydarzenia - archiwum

Sympozjum kulinarne, miód i Zbigniew Wodecki

W minioną sobotę w Subkowach odbyło się III Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”. Rozpisano konkurs kulinarny na mięsa w miodzie, a wydarzenie uświetnił Zbigniew Wodecki.

Kociewska Bulwa i topinambur

Gwiazdą minionego ziemniaczanego święta Kociewska Bulwa okazał się topinambur, którego do życia przywróciły panie z KGW Borzechowo

VII Festiwal Smaku w Grucznie

W przedostatni weekend sierpnia w Grucznie odbył się VII Festiwal Smaku

Pomorskie golonki w Pelplinie

W ramach pelplińskiego festiwalu „Kociewiacy, Kaszubi - pomiędzy kulturami Krzyżacy” w minioną sobotę zorganizowano konkurs na najlepszą pomorską golonkę

Porzeczkowy kisiel na kociewskie lato

Kisiel porzeczkowy z bitą śmietaną przygotowany przez gospodynie z Pinczyna został uznany za najlepszy kociewski deser letni

Truskawkowe święto w Stężycy

14 lipca w Stężycy odbył się konkurs na najlepszy produkt z truskawek kaszubskich. Wygrały naleśniki z domowym dżemem truskawkowym z Krzesznej

XII święto pstrąga

W minioną sobotę w Wojtalu odbyło się XII Święto Pstrąga, w ramach którego rozpisano doroczny konkurs na najlepszą potrawę z pstrąga.

Żuławskie raki w Trutnowach

Za nami VII edycja żuławskiego konkursu kulinarnego Niebo w gębie czyli przysmaki powiatu gdańskiego. Tym razem podniebieniami jurorów zawładnęła zupa rybna z rakami

Szpajza z rabarbarem

W pierwszą niedzielę czerwca w Zblewie zrobiło się wyjątkowo wiosennie. Odbył się XII konkurs kulinarny Nasze Kociewskie Kulinarne Dziedzictwo – Wiosenny Stół Kociewski

Bursztynowe Laury w Oliwie

Szprot bałtycki, chleb z masłem, konfitura z truskawki, ser rakowiecki i nalewka z dzikiej róży to zwycięskie smakołyki z Pomorza uhonorowane Bursztynowymi Laurami.

Sejmik Agroturystyczny w Ostrzycach

W Ostrzycach dyskutowano o tradycyjnych produktach i potrawach z Pomorza. Zawodowi kucharze zaprezentowali dania regionalnej kuchni w nowych, autorskich odsłonach.

Warsztaty zielarskie w Kraśniczej Woli

Z początkiem wiosny firma Swedeponic z Kraśniczej Woli zorganizowała u siebie warsztaty kulinarne dla dziennikarzy, które poprowadził Grzegorz Łapanowski.

Kraszanki i baranki w Grucznie

Na dwa tygodnie przed Wielkanocą Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły zorganizowało w Grucznie Warsztaty Wielkanocne

Zupa z brukwi na czele

18 stycznia w Swarożynie odbył się finał turnieju kuchni regionalnej o puchar Dyrektora gdyńskiego oddziału Agencji Rynku Rolnego.

Semlińska rocznica

W minioną sobotę w Semlinie odbyła się kolacja z okazji pierwszej rocznicy powstania miejscowego KGW.

Borowiackie przysmaki

W Łęgu było smacznie i regionalnie. 22 października odbył się tam konkurs na najlepszą potrawę borowiacką.

Subkowskie kulinaria

1 października w Subkowach odbyło się II Sympozjum Kulinarne "O jeściu na Kociewiu" i konkurs kulinarny na najlepszą parzybrodę.

Bulwa z okrasą

Z inicjatywy Międzygminnego Porozumienia Agroturystyka Kociewia oraz portalu dla smakoszy Poszukiwacze Smaku, 17 września w Twardym Dole odbyła się IV edycja jesiennego konkursu kulinarnego Kociewska Bulwa.

Perły w Poznaniu

W tym roku statuetkami Pereł w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów wyróżniono 22 produkty i 16 potraw

VI Festiwal Smaku w Grucznie

Prestiżowy tytuł Grand Prix Smaku Roku w Grucznie przypadł w tym roku Podpiwkowi kujawskiemu, zaś najlepszym miodem okazał się lipcowy miód spadziowo-nektarowy ze Świecia

  •  
  • 1 z 6
  • ››

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016