W minioną sobotę w Subkowach odbyło się III Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”. Rozpisano konkurs kulinarny na mięsa w miodzie, a wydarzenie uświetnił Zbigniew Wodecki.
W ramach pelplińskiego festiwalu „Kociewiacy, Kaszubi - pomiędzy kulturami Krzyżacy” w minioną sobotę zorganizowano konkurs na najlepszą pomorską golonkę
Za nami VII edycja żuławskiego konkursu kulinarnego Niebo w gębie czyli przysmaki powiatu gdańskiego. Tym razem podniebieniami jurorów zawładnęła zupa rybna z rakami
W pierwszą niedzielę czerwca w Zblewie zrobiło się wyjątkowo wiosennie. Odbył się XII konkurs kulinarny Nasze Kociewskie Kulinarne Dziedzictwo – Wiosenny Stół Kociewski
Szprot bałtycki, chleb z masłem, konfitura z truskawki, ser rakowiecki i nalewka z dzikiej róży to zwycięskie smakołyki z Pomorza uhonorowane Bursztynowymi Laurami.
W Ostrzycach dyskutowano o tradycyjnych produktach i potrawach z Pomorza. Zawodowi kucharze zaprezentowali dania regionalnej kuchni w nowych, autorskich odsłonach.
Z początkiem wiosny firma Swedeponic z Kraśniczej Woli zorganizowała u siebie warsztaty kulinarne dla dziennikarzy, które poprowadził Grzegorz Łapanowski.
Z inicjatywy Międzygminnego Porozumienia Agroturystyka Kociewia oraz portalu dla smakoszy Poszukiwacze Smaku, 17 września w Twardym Dole odbyła się IV edycja jesiennego konkursu kulinarnego Kociewska Bulwa.
Prestiżowy tytuł Grand Prix Smaku Roku w Grucznie przypadł w tym roku Podpiwkowi kujawskiemu, zaś najlepszym miodem okazał się lipcowy miód spadziowo-nektarowy ze Świecia