Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Z inicjatywy Międzygminnego Porozumienia Agroturystyka Kociewia oraz portalu dla smakoszy Poszukiwacze Smaku, 17 września w Twardym Dole odbyła się IV edycja jesiennego konkursu kulinarnego Kociewska Bulwa.
Do udziału w konkursie zgłosiło się 12 zespołów kociewskich kół gospodyń wiejskich i właścicieli kwater agroturystycznych.
Na stołach królowały potrawy z ziemniaka w najróżniejszych wydaniach. Były kluski, placki, babki, zapiekanki, a nawet ziemniaczane pączki z różą. Potrawy oceniało specjalnie powołane jury w składzie: Andrzej Grzyb, senator RP, Józef Sarnowski, dyrektor Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku i Piotr Hałuszczak, prezes Związku Kółek i Organizacji Rolniczych w Gdańsku, a jurorskiemu gronu przewodniczył krytyk kulinarny Artur Michna.
Przyznano trzy nagrody oraz cztery wyróżnienia: I miejsce zajęła drużyna KGW z Semlina za ziemniaczaną babkę - tarciucha kociewskiego z okrasą z gęsi. Na miejscu II uplasowała się ekipa KGW z Janowa z przysmakiem wędrowca czyli kluskami ziemniaczanymi nadziewanymi wieprzowiną podanymi z duszoną kapustą kiszoną. Miejsce III miejsce zajął zespół KGW z Karolewa za pączki ziemniaczane z nadzieniem różanym.
Przyznano też trzy wyróżnienia: dla KGW Kleszczewo za faszerowane kluski w sosie grzybowym, dla Joanny Szczygielskiej z Osiecznej za babkę ziemniaczaną owiniętą plastrami wędzonego boczku i dla Teresy Trzewik z Ciecholew za odsmażane na boczku ziemniaki z sadzonymi jajkami od kur z własnego chowu i wiejskie zsiadłe mleko podane w glinianych naczyniach.
Specjalne wyróżnienie otrzymał Mieczysław Kurs z Osiecznej za pokaz kulinarny na żywo oraz własnego wyrobu nalewki.